Töitä nuorille tulevaisuuden aloilta

Vaikka artikkelin otsikossa puhutaan tulevaisuuden aloista, on itse asiassa tilanne se, että tässä artikkelissa puhutaan jo tämän päivän aloista. Tulevaisuudessa niiden rooli on kuitenkin vieläkin suurempi, joten artikkelimme antaa hyviä neuvoja yrittäjyyteen nuorelle, joka voi tulevaisuudessa tehdä vinkkien perusteella ammatin itselleen.

Palveluja tarjoamaan muille

Tämä artikkeli sisältää siis hyviä ideoita nuorille, jotka ovat yrittäjähenkisiä ja haluavat tehdä ennemmin kuin odottaa että joku tulee hakemaan kotoa töihin. Huomautus: näin ei tule käymään, muuta kuin satumaisessa onnessa.

Mutta asiaan – mieti voisitko tehdä jotain näistä seuraavista töistä ja hankkia niistä rahaa.

  • Bloggaaminen

Bloggaaminen on hieman vaikeampi tapa saada töitä, joten sitä ei kannata ajatella pelkästään kesätyönä vaan useamman vuoden projektina. Jos osaat kirjoittaa mielenkiintoisesti ja hyvällä suomen kielellä, voi blogiisi tulla lukijoita lopulta niin paljon että mainostajat kiinnostuvat. Voit myös käyttää mainosagregaatteja, kuten Googlen omia työkaluja, joiden avulla saat blogiisi mainoksia. Niiden näyttökerroista tai klikkauksista tienaat rahaa, jos vain tosiaan lukijoita on mukavasti lukemassa kirjoituksiasi. 

  •  Podcast

Podcastit ovat nopeasti nouseva median ala, jossa tehdään käytännössä radio-ohjelmien kaltaisia keskusteluohjelmia verkossa kuunneltavaksi. Jos oikea ja houkutteleva aihe löytyy sekä mielenkiintoiset juontajat (ja teknisestikin podcastit ovat korkealaatuisia), voivat nuoretkin löytää podcasteilleen sponsoroijia tai mainostajia, jotka saavat tilaa podcastista sovitun verran.

  • Influensseri

Sosiaalisessa mediassa olevia influessereita tulee koko ajan lisää ja varsinkin nuoret aikuiset ovat edustettuina heissä hyvin. Influensserit saavat rahaa siitä, jos ne mainitsevat tuotteista sosiaalisen median kanavilla tai ottavat valokuvia sekä videoita tuotteita esitellessään. Jos nuorella on jo valmiiksi paljon seuraajia somessa, voi tämä olla hyvä keino aloittaa taskurahojen tienaaminen – tai jopa vähän enemmänkin.

  •  Nettisivujen tekijä

Monet yritykset voivat tarvita nettisivujen tekijää, mutta tarvitsevat vain yksinkertaisen sivuston johon ei tarvita suuren firman osaamista. Monet nuoret ovat käteviä tietokoneissa ja nettisivujen teossa, joten voit kohtuuhinnalla tarjota tällaisille yrityksille osaamistasi. Tee kuitenkin ensin oma nettisivu, jossa voit esitellä osaamistasi ja erikoistumistasi.

  • Sovelluksien tekijä

Jos osaat tehdä puhelimen sovelluksia, on nille aina tarvetta. Nykyään on saatavilla ilmaisiakin ohjelmistoja, joilla sovelluksia tehdään, joten aloituskustannukset eivät välttämättä ole suuret. Sinulla täytyy olla kuitenkin tietämys, kuinka sovellukset saadaan sovelluskauppoihin.

  • Pelistriimaaja

Hyvät pelaajat ja sanavalmiit sellaiset ovat suosittuja YouTubessa tai Twitchissä, joihin voidaan striimata omaa pelaamistaan sekä rentoa jutustelua, joita pelaajat samaan aikaan tekevät. Striimaajat voivat tehdä vaikkapa läpipeluuvideoita, ohjevideoita tai sitten vaikkapa hölmöjä videoita, joissa tehdään videopeleissä kaikkea sellaista, mitä ei ole tarkoitus tehdä. Suosituista videoista voi tulla mukavasti mainostuloja.

  • Valokuvaaja

Jos nuorella on silmää valokuvaukselle ja kohtuulinen laitteisto, voidaan palveluja tarjota vaikkapa juhlien taltiointiin tai sitten vaikkapa muuten vain potrettien tai esimerkiksi lemmikkieläinten valokuvauksiin. Tämä on kilpailtu ala, joten nuoren täytyy jotenkin erottua edukseen.

  • Videokuvaaja ja -editoija

Tämän ammatin voi liittää kätevästi edelliseen, sillä järjestelmäkameroilla hoituvat nykyään niin videot kuin valokuvatkin. Kuvauksen lisäksi videoiden editoinnille on kysyntää ja jos osaat tehdä hienon tunnelmavideon vaikkapa häistä, on taidoillesi varmasti kysyntää jos puskaradio kertoo hyvää osaamisestasi.

Yhteenveto vinkeistä

Ylläolevat vinkit ovat selvästi tätä päivää tai tulevaisuutta, mutta monet niistä ovat nuorille jo aivan peruskauraa. Ehkäpä tällaisten vinkkien avulla nuori voi löytää sen oman juttunsa ja osaamisalueensa, jonka jakamisesta muille voi pyytää hieman rahaakin. Nuoret oppivat samalla markkinoimaan osaamistaan, käsittelemään rahoja ja tekemään kaikkea muutakin, joista tulee olemaan hyötyä vielä pitkään myöhemmin.