Kasvomaalit juhlien ohjelmana – vältä ongelmat näillä vinkeillä

Kasvomaalaaminen voi olla hauskaa puuhaa, mutta ennen kuin rupeat läiskimään väriä esimerkiksi lasten tai nuorten (ja miksei aikuistenkin) kasvoille tulee, kannattaa lukea näitä hyviä neuvoja meikkiin ja meikkien mahdollisiin haasteisiin, jotka koskevat erityisesti ihon ongelmakohtia. Kasvomaalit nimittäin ovat eräänlaisia meikkejä, eikä oikeita maaleja, toisin kuin nimi antaa ymmärtää.

Finninen iho ja kasvomaalit

Kasvomaalit eivät itsessään aiheuta finnejä tai aknea, mutta voi olla että värit voivat pahentaa niitä. Joskus voi olla että kasvoihin tulee allerginen reaktio, joka saattaa muistuttaa aknea tai finnejä. 

Välttäessäsi tällaisia reaktioita, ota huomioon aina se, että ostat vain ammattikäytössä hyväksyttyjä värejä. Älä käytä halpoja kasvovärituotteita. Välineet joilla levität värejä, tulee olla aina puhtaita ja puhdistettuja. Kasvot tulee myöskin puhdistaa ennen kasvomaalin levittämistä, vaikka sitten puhdistuspyyhkeillä – mutta älä käytä tuoksuvia vauvapyyhkeitä kasvojen puhdistamiseen. Älä maalaa kasvoja, joissa on ihottumaa, haavoja – tai sitten pahanlaatuista aknea. Ole hellävarainen, kun peset kasvomaalin pois iholtasi.

Myös muutamia muita hyviä vinkkejä on olemassa, joilla ehkäistään ihottuman mahdollisuutta.

  • Kerro maalattaville, etteivät nuku kasvot maalattuina.
  • Varmista ettei maalattavilla ole mitään muuta voidetta tai aurinkovoidetta kasvomaalin alla.
  • Jos maalattava epäilee mahdollisuutta allergiaan, voi tehdä ns. laastaritestin kämmensyrjän sisäpuolelle
  • Pyydä maalattavia käyttämään vain mietoja saiippuoita sekä sopivaa kasvoliinaa, kun he haluavat poistaa maalit kasvoilta

Kasvovärit ovat turvallisia, kunhan muistat käyttää oikeita tuotteita ja tekniikkoja.

Kasvomaalit huulilla ja hiuksilla

Useimpia kasvomaalivärejä voi käyttää huulilla ilman ongelmia, mutta tarkista aina kasvovärien etiketit. Niissä voi olla varoituksia. Joskus (harvoin) huulet voivat puutua hieman joistakin maaleista, ja yleensä puutuminen häviää pesemisen jälkeen.

Kasvomaaleja voi sen sijaan käyttää hiuksiin, mutta kunhan muistaa että ne voivat valua pois jos hiukset kastuvat.

Muutamia asioita kannattaa muistaa, jos aikoo värjätä hiukset: 

  • Valkaistuja hiuksia voivat maalit värjätä muutamia päiviä
  • Myös neon/UV-kasvomaaleja voidaan käyttää hiuksiin
  • Peseminen tapahtuu tavallisella shampoolla ja vedellä

Vanhentuneet kasvomaalit 

Kasvomaalit säilyvät tietyn ajan avattuina, joten ne eivät säily ikuisesti. Jos kuitenkin pidät huolta niistä ja säilytät oikein, ne voivat kestää huomattavasti pidempään.

Älä säilytä kasvomaaleja kuumassa ja/tai kosteassa paikassa mutta ei myöskään jääkapissa tai pakastimessa. Kasvomaaleja ei saa säilyttää auton sisällä. Ole tarkka ettei kasvoväreihin pääse esimerkiksi meikin puhdistukseen tarkoitettuja aineita tai muita kemikaaleja. Kun maalaat, ole tarkka myös siitä ettei siveltimet kosketa vaikkapa haavaisia ihoalueita, koska jos siveltimet viedään takaisin kasvoväripurkkiin, bakteerit voivat päästä maaliin.

Yhteenveto kasvomaalaamisen turvallisuusvinkeistä

Kasvomaalit eivät ole yllä olevista varoituksista huolimatta mitenkään vaarallista tekemistä, jos vain muistat pitää huolen siitä että materiaalit ja tekniikat ovat kunnossa. On nimittäin myös mahdollista, että jokaisessa meikissä voi olla vaara allergisille reaktioille, eikä niitä pysty 100 %:sti koskaan estämään – kaikki eivät tiedä omista allergioistaan ennen kuin se jokin ikävä ainesosa sattuu kohdalle. 

Hyvällä hygienialla pärjää yleensä pitkälle, joten kasvomaalaussetit eivät saa olla sotkuisia, koska silloin ne voivat tartuttaa esimerkiksi bakteereja tai aiheuttaa allergisia reaktioita maalattaville. Jos olet itse sairaana, kun olet menossa maalaamaan – on meillä yksi tärkeä neuvo: älä mene maalaamaan. Se on aivan tarpeeksi hyvä syy kieltäytyä vaikka pettymys olisi suuri. Pettymys on nimittäin vielä suurempi, jos tartutat sairautesi muihin ja varsinkin maalattaviin. Kannattaa ottaa siis järki käteen ja muistaa että hyvä hygienia sekä käsien ja välineiden pesu on yleensä tarpeeksi.