Liiketunnistinvalot kodin turvaksi ja mukavuudeksi


Ulkovalaisimien valinnassa kannattaa näinä päivinä miettiä, olisiko aika hankkia liiketunnistimella varustetut valot, erityisesti jos valaisun kohteena on kuisti. Se on paitsi kätevä ominaisuus, se voi myös estää kutsumattomia vieraita tulemasta turhan lähelle kotiasi.

Mitä sitten tulee ottaa huomioon, kun ostoslistalla on liiketunnistin valo – tämä artikkeli antaa hieman vinkkejä tähän kutkuttavaan kysymykseen.

Mitä liiketunnistinvalot ovat syöneet sisäänsä

Liiketunnistinvalot ovat hieman kehittyneempiä kuin tavalliset valot ja niissä valo on  yhdistetty liiketunnistimeen. Kun tunnistin havaitsee liikettä, valo syttyy palamaan. Liiketunnistimia on monia erilaisia, kuten esimerkiksi seuraavilla ominaisuuksilla varustettuja: 

  • Passiivinen infrapuna
  • Aktiivinen infrapuna 
  • Valosähköinen
  • Mikroaalto
  • Kaksoistekniikka

Liiketunnistinvalo pysyy päällä määrätyn ajan tai sitten niin pitkään, kunnes liikettä on havaittavissa. Tämän on varmasti moni kokenut esimerkiksi roskakatoksissa tai julkisissa vessoissa, valon sammuessa juuri sillä hetkellä kun ei tarvitsisi, jolloin ei auta kuin heiluttaa kättään.  

Hyviä syitä liiketunnistinvalojen hankintaan

Tällaisten valojen ostamiseen voi olla monia syitä, joista esittelemme tässä muutamia. Mukavuudenhalu voi olla yksi. Ei tarvitse enää erikseen mennä painamaan valokatkaisijaa, koska kaikki hoituu automaattisesti. Energiansäästö voi olla toinen: valot eivät jää vahingossa päälle, koska ne sammuvatkin automaattisesti. Turvallisuudesta jo vähän vihjaisimmekin – liikennetunnistinvalo voi säikäyttää rikolliset, jotka pyrkivät kotisi lähelle.

Ulos asennettavia lampputyyppejä on useita, jotka sopivat myös liiketunnistimen kanssa yhteen.  Niitä ovat esimerkiksi

  • LED-valot
  • hehkulamppu
  • loisteputki

Näistä hehkulamput kestävät vähiten ja ne ovatkin pikkuhiljaa poistumassa markkinoilta. Ne ovat myös kaikista halvimpia, joten tulevaisuudessa valaistuksesta tarvitsee maksaa vähän enemmän, mutta toisaalta muut lamput ovat kestävämpiä kuin hehkulamput.

Tärkeitä asioita muistettavaksi

Valon kuviolla on merkitystä. Tyypillinen valokuvia leviää pehmeästi valaistavaan paikkaan, sisälle tai ulos. Valonheitin voi kohdistua taas voimakkaasti yhteen paikkaan. Ne ovat yleisiä ulkovalaisimissa, ja ne ovat usein parhaita turvallisuustarkoitukseen.

Valaisimet saavat virtansa paristoista, sähkövirrasta tai aurinkoenergiasta. Jotkin valot käyttävät monta eri lähdettä saadakseen sähköä. Muista myös että ulos asennettavat valot tulee olla sellaisia, jotka ovat valmistajan mukaan juuri sellaiseen tarkoitettuja. Jos valot eivät kestä vaikkapa Suomen kylmää talvea, menevät ne rikki hyvin helposti.

Valojen asennusmenetelmät riippuvat pitkälti valaisimesta. Täysin uuden valaisimen asentaminen paikkaan, jossa sellaista ei ole ennen ollut asennettuna, saattaa vaatia sähköalan ammattilaisen pyytämistä paikan päälle. Usein on hyvä joka tapauksessa antaa ammattilaisen hoitaa tämä puoli kuntoon, vaikkapa ihan oman turvallisuuden vuoksi. Kun ulkovalon asentaa ulkotiloihin, tulee myös kaapeleiden olla säänkestäviä. Muuten voi koitua ikäviä sähköön liittyviä vaurioita.

Summa summarum liiketunnistinvalon ostamisessa

Ensinnäkin sinun tulee miettiä ja pohtia, että tarvitsetko ylipäätään tällaista valoa vai voitko elää ilman sitä. Turvallisuus on hyvä syy ostaa sellainen, mutta niin voi olla mukavuuskin. Mukavuus on kuin elämän pieniä luxushetkiä.

Jos päätät ostaa tällaisen valon, tutki minkälainen lamppytyyppi, valokuvio ja virtalähden valaisimessa on, jotta saat varmasti parhaimman mahdollisen liiketunnistin valon hankittua kotiisi. Kun olet ostanut on edessä valon asennus. Yleensä kannattaa tilata sähköalan ammattilainen paikalle, jos et itse ole sattumoisin sellainen. Valoissa kun kulkee sähköä, on turvallisuus ensisijaisen tärkeää. 

Muistathan myös sen, että liiketunnistinvaloja ei välttämättä myydä koteihin myytävien turvapakettien mukana, joten kannattaa varautua hankkimaan ne erikseen sopivista verkkokaupoista. Kun ostat verkkokaupoista näitä valoja, ota selvää samalla myös takuuehdoista, jotta voit mahdollisesti palauttaa valot, jos ne eivät sovellukaan omaan käyttöösi. Näillä eväillä pääset hyvin jo alkuun.